A Széntabletta és a C60 molekula – Fekete arany az egészségért

Carbon Elixír

Updated on:

Mielőtt belevetnénk magunkat a széntabletta – az aktív szén és a C60 molekula rejtelmeibe, vessünk egy pillantást a karbon, azaz a szén atom világára. Bár egyszerű elemnek tűnhet, a szén tulajdonképpen az élet és a modern technológia egyik alapvető összetevője. Két különböző formában jelenik meg történetünkben: széntablettaként, valamint a csodálatos C60 molekulaként – amit C60 fullerén molekulának is neveznek.

Mi a széntabletta?

A széntabletta egy egyszerű, mégis rendkívül hatékony egészségügyi kiegészítő, amely aktív szénre épül. Az aktív szén egy speciális feldolgozási eljárás során keletkezik, amelynek eredményeként porózus szerkezetű, nagy felületű anyag jön létre. Ez a felület alkalmas arra, hogy megkösse és eltávolítsa a szervezetből a káros anyagokat és toxinokat. Minden egyes tabletta a szén legfinomabb formáját tartalmazza, ami képes behatolni a legapróbb résekbe is.

Az aktív szén porózusos szerkezete

Ki alkotta meg és mikor a széntablettát?

Az aktív szén ősi megoldás, amit már az ókori egyiptomiak és görögök is ismertek és használtak, leginkább sebek kezelésére és a víz tisztítására. Ezt a természetes kémiai folyamatot először az ókorban figyelték meg, amikor a tűz helyén maradt szenet használták fel gyógyászati célokra. A modern, kereskedelmi széntabletták azonban a 20. században kezdtek elterjedni, mint könnyen hozzáférhető és hatékony méregtelenítő eszköz.

Mit tartalmaz a széntabletta?

A széntabletta fő összetevője az aktív szén, amely nagy mennyiségben képes megkötni és eltávolítani a káros anyagokat a szervezetből. Többnyire növényi alapanyagokból, például kókuszdióból állítanak elő. Az aktív szén különleges előállítási folyamata során (magas hőmérsékleten történő égetés és párolás) számos apró pórus képződik a szén szemcsék felületén, amelyek képesek megkötni a különböző anyagokat. A különböző széntabletták kiegészítő összetevőket is tartalmazhatnak, mint például pro-biotikumok vagy vitaminok, hogy növeljék az egészségügyi előnyöket.

Mire ajánlott használni a széntablettát?

A széntablettát elsősorban méregtelenítésre használják. Jó eredményeket érhetünk el vele például gyomor-bél rendszeri problémák, emésztési zavarok vagy akár mérgezések esetén. Emellett néhány kutatás szerint a széntabletták segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében és a bélflóra egyensúlyának helyreállításában is. Emellett hasznos lehet mérgezések és túladagolások esetén is, mivel képes megkötni és eltávolítani a szervezetben található káros anyagokat.

Összehasonlítás a Széntabletta és a C60 molekula- Fullerén tulajdonságaiban

Míg a széntabletták az aktív szenet használják fel a méregtelenítésre, a C60 molekula – fullerén egy teljesen más típusú szénmolekula. Az aktív szén nagy felületű pórusos szerkezettel rendelkezik, amely képes megkötni a különböző anyagokat, a C60 fullerén egyfajta szénmolekula, amelynek szerkezete futball-labdához hasonló. Ez a molekula 60 szénatomból áll, amelyek egy gömb alakú struktúrát alkotnak. A C60 molekula – fullerén egy labda alakú szénmolekula, amelyet a természettudományok területén “buckyball”-nak is neveznek, és számos különleges tulajdonsággal rendelkezik, ideértve a magas antioxidáns hatást és a sejtek védelmét a károsodástól.

Mi is az a C60 molekula – Fullerén és ki fedezte fel?

A C60 fullerént, vagy más néven buckminsterfullerént, az 1985-ös évben fedezték fel Robert F. Curl, Harold W. Kroto és Richard E. Smalley tudósok, akik a felfedezésükért 1996-ban Nobel-díjat kaptak a kémiai tudományokban. A C60 fullerénnek számos különböző formája létezik, de a leggyakoribb a gömb alakú forma, amelyet Buckminster Fullerről neveztek el.

Buckminster Fuller építészről nevezték le a C60 molekulát Fullerén -nek

A C60 gömb alakú formája 60 szénatomból áll, amelyek egy gömböt alkotnak. A C60 fullerén másik gyakori formája a romboéder alakú forma, amely 12 ötszögből és 20 hatszögből áll. A C60 fullerénnek számos más formája is létezik, de ezek ritkábbak.
A C60 fullerén egy nagyon stabil molekula, és számos különböző alkalmazásban használják. Például a C60 fullerént használják a kozmetikumokhoz, a gyógyszerekhez és az elektronikai eszközökhöz. A C60 fullerént a rák kezelésére is vizsgálják.
A fulleréneket 1985-ben fedezték fel, a felfedezésért 1996-ban Nobel-díjat kapott Harold Kroto, Robert Curl és Richard Smalley.

Mire jó használni a C60 molekulát – a C60 Fullerént tartalmazó készítményeket?

A C60 fullerén nagyon erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek révén képes megvédeni a szervezet sejtjeit a káros oxidatív stressztől. Ezt a tulajdonságát felhasználva a C60 fullerént tartalmazó készítményeket a sejtek védelmére, az öregedés lassítására és az immunrendszer támogatására használják. Emellett néhány kutatás szerint a C60 fullerén hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, valamint javíthatja az agy működését és a mentális teljesítményt.

Mint látható, mind a széntabletta, mind a C60 fullerén rendkívül értékes összetevők az egészségmegőrzésben.

Bár a két anyag teljesen különböző módon működik. Az aktív szén a méregtelenítésben segít, míg a C60 fullerén a szervezet antioxidáns védelmét erősíti meg. Mindkettőnek megvan a maga helye a természetes egészségügyi kiegészítők palettáján.


A C60 molekulát, vagyis a C60 Fullerént megtalálhatod a Carbon Elixír termékben, annak fő hatóanyagaként, és ha szeretnéd, hogy a pozitív hatásai a Te egészségedet is erősítsék, akkor a termék oldalán találhatsz egy részletes tájékoztatást is.

Ha egy részletes és teljes összefoglalót keresel a C60 molekula pozitív hatásairól, akkor ajánlom ezt az oldalt átnézésre!

error: Content is protected !!