A Kakaó varázslatos világa: Történelmétől a Csészéig – 7 lépésben.

Carbon Elixír

Updated on:

A kakaó, e titokzatos, ámde jól ismert növény, nem csupán a csokoládé előállításának alapja, de egy egész civilizáció szimbóluma és vallási tárgya is volt évszázadokon át. A kakaóbabbal töltött naplementék története elrepít minket a történelem ködfátylán túlra, ahol istenek lopnak mennyei kertekből, hogy megosszák a földi halandókkal az ízek csodáját. Ezen utazás során felfedezhetjük, hogyan változott meg a kakaó szerepe az évezredek alatt – a szent italtól az élvezeti cikkig, a szertartások központi elemeitől a mai modern konyhák alapanyagáig – és egyben a Carbon Elixír alapanyaga is a BIO kakaóbab.

Mi is az A kakaó? – meghatározás

A kakaó a Theobroma cacao növény termése, melyből a csokoládé és más kakaó alapú termékek készülnek. Ezt a gyümölcsöt a trópusi Közép- és Dél-Amerikában őshonos növények termik. A szó az azték ‘cacahuatl‘ *** szóból származik, amely “istenek étele“-t jelenti.

Theobroma cacao növény és termése

*** A “cacahuatl” azték szó a kakaóbabra.
Az aztékok a kakaót egy szent italnak tartották. A kakaót általában meleg vízzel vagy tejjel készítették, és különböző fűszerekkel ízesítették, például vaníliával, mézzel és chilivel. A kakaót gyakran használták rituális célokra, és úgy tartották, hogy jótékony hatással van az egészségre. A kakaót az aztékok kereskedelmi áruként is használták, és gyakran használták a házassági ajándékok részeként. A kakaó az azték kultúra fontos része volt, és a mai napig népszerű ital az egész világon.
A “cacahuatl” szó a “cacahua” szóból származik, amely azt jelenti “kakaó”, és az “atl” szóból, amely azt jelenti “víz”. A “cacahuatl” szót először az aztékok használták, és később a spanyolok átvették. A “cacahuatl” szót ma is használják a kakaóbabra, és a kakaóitalban is használják.

A kakaó történelmi gyökerei

A kakaó terméseit már Kr. e. 1900 körül fogyasztották a mai Mexikóban. Az aztékok hittek benne, hogy a kakaó szemeket Quetzalcoatl ***, a bölcsesség istene adta az embereknek. A kakaóbabot értékes kereskedelmi árucikként használták, és a különböző rituáléikban is szerepet játszott.

*** Quetzalcoatl (jelentése “tollas kígyó”) egy jelentős isten a mezoamerikai mitológiában, különösen a nahuatl nyelvű kultúrákban, mint például az aztékok. Az aztékok fő istenének, Huitzilopochtlinak a fő riválisa volt.
Quetzalcoatl-t gyakran a világteremtő istenként is tisztelték. Úgy tartották, hogy ő teremtette az eget, a földet és az embereket. Úgy tartották, hogy ő tanította az embereket a mezőgazdaságra, a művészetekre és a tudományokra.
Quetzalcoatl-t az aztékok a jó és a béke isteneként tisztelték. Úgy tartották, hogy ő fogja megmenteni az embereket a végső ítélettől.
Quetzalcoatl-t számos mítoszban és legendában említik. Az egyik leghíresebb mítosz arról szól, hogy Quetzalcoatl elhagyta az aztékokat, és megígérte, hogy egy napon visszatér. Ez a mítosz az aztékok messiási hiedelmének alapja.
Quetzalcoatl-t a mai napig tisztelik a mezoamerikai kultúrákban. Ő egy fontos isten, aki az aztékok kultúrájának alapjait képezi

Azték Legenda a kakaóról

Az aztékok egyik mondája szerint, Quetzalcoatl, a bölcsesség istene, lopott néhány kakaóbabot a mennyei kertből, hogy megossza az emberekkel. Azt tanította nekik, hogy hogyan kell ültetni, gondozni a kakaófa csemetéket, és készítsenek belőle italt. Az istenek azonban megbosszulták ezt a tettét, és kiűzték a földi birodalomból. De Quetzalcoatl ígéretet tett, hogy visszatér, és az aztékok évszázadokig várták a visszatérését.

Quetzalcoatl az azték isten, aki az embereknek lopott kakaóbabot a mennyei kertből.

Melyik ismert emberhez köthető a kakaó?

Az egyik legismertebb személy, akihez a kakaó köthető, Hernán Cortés ***, a spanyol hódító. Ő volt az, aki Európába hozta a kakaóbabot, és népszerűsítette annak fogyasztását. Cortés felismerte a kakaóbab kereskedelmi értékét és széles körben elterjesztette az új világban.

Hernán Cortés ***
Egy spanyol konkvisztádor volt, aki 1519-ben meghódította az Azték Birodalmat. Cortés 1485-ben született Medellínben, Extremaduraban, Spanyolországban. 1504-ben érkezett Hispaniolába, ahol rövid ideig katonaként szolgált. 1518-ban részt vett egy expedícióban, amely a Yucatán-félszigetre indult. Cortés később elhagyta az expedíciót, és saját expedíciót indított. 1519-ben érkezett az Azték Birodalomba, és hamarosan megkezdte a hódításukat. Cortés ügyesen használta a spanyol fegyvereket és a katonai taktikát, valamint az aztékok belső megosztottságát. 1521-ben Cortés elfoglalta az azték fővárost, Tenochtitlánt. Az azték birodalom bukásával Cortés lett az Új-Spanyolország gyarmat első kormányzója. Cortés 1547-ben halt meg Spanyolországban.

A kakaó növény és a gyártási folyamat

A Theobroma cacao egy kis örökzöld fa, amelyet leggyakrabban a trópusi Közép- és Dél-Amerikában találunk meg. A növény virágai közvetlenül a törzsén nőnek, és gyümölcse, a kakaótermés, tipikusan 15-30 centiméter hosszú. A termés belsejében találhatók a kakaóbabok, melyeket a gyártási folyamat során szüretelnek, fermentálnak, szárítanak, pörkölnek, majd őrölnek.

A modern, ma ismert kakaó előállítása

A modern kakaó előállítása során a kakaóbabokat először a termésből kiválasztják, majd fermentálják*** 5-7 napig. Ezután a babokat szárítják a napfényben, majd pörkölés után a héjat eltávolítják. A maradék kakaómasszát kakaóvajjá és kakaóporrá őrlik. A kakaóport különféle italok és ételek készítéséhez használják, míg a kakaóvaj a csokoládégyártás alapja.

fermentálják***
A fermentációt az élelmiszerek tartósítására, az íz javítására és új termékek előállítására használják. Például a sör, a bor, a kenyér, a joghurt és a savanyú káposzta mind fermentált élelmiszerek.
A fermentáció számos egészségügyi előnnyel jár. Például a fermentált élelmiszerek tartalmazhatnak probiotikus baktériumokat, amelyek jótékony hatással vannak a bél egészségére. A fermentált élelmiszerek antioxidánsokat is tartalmazhatnak, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a betegségektől.

A kakaó egészségügyi előnyei

A kakaó fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint javíthatják a hangulatot és csökkenthetik a depresszió kockázatát. A cukrozott kakaó italok és a csokoládé, különösen a tejcsokoládé, kevésbé egészségesek, mert magas a cukor- és zsírtartalmuk.

BEWIT BIO BEWITELLA CLASSIC
FINOM KRÉM KAKAÓBABBÓL ÉS MÁS SZUPERÉLELMISZEREKBŐL

A legjobb, ha természetes, feldolgozatlan kakaóport fogyasztunk, mert ezek a termékek tartalmazzák a legtöbb egészséges összetevőt.
Ismerd meg a napon szárított BIO kakaóbabból készült, ellenállhatatlanul csokis, illatos és egyben rendkívül tápláló PRAWTEIN készítményeket:
A 21. SZÁZAD KÜLÖNLEGES SUPERFOOD TERMÉKCSALÁDJÁT

PRAWTEIN®
ISMERJD MEG AZ ISTENEK KAKAÓÉTELÉNEK HATÁSAIT

Ismerd meg a Prawtein minőségi jellemzőit – katt a képre!
error: Content is protected !!